27 квітня в Сумському державному університеті відбулося відкриття стартап-центру СумДУ «New Generation».
Центр діє в рамках міжнародного грантового проекту SUCSID програми Європейської Комісії Темпус «Створення мережі міжуніверситетських start-up центрів для підтримки та просування студентських інноваційних проектів».
Діяльність стартап-центру СумДУ «New Generation» спрямована на розвиток підприємницьких якостей студентів. На його базі слухачі навчатимуться за європейськими програмами з використанням найсучасніших технологій. Проводитимуться курси з підприємництва, інноваційного маркетингу, бізнес-планування та лідерства, зустрічі з успішними підприємцями, бізнес-ігри, надаватиметься інформаційна та методична підтримка.

«З-поміж столичних та інших потужних університетів для участі у проекті було обрано саме Сумський державний університет за динамічний розвиток, активність у міжнародній грантовій діяльності, зацікавленість у підтримці стартап-руху», – акцентував професор Університету Ліон 2 (Франція) Жан-Юг Шоша.

«Загалом в Україні лише три подібні стартап-центри – у Харкові, Тернополі та відтепер у Сумах. Надалі плануємо розвивати цю мережу. Відкриття центрів сприяє тому, що базовими підприємницькими навичками оволодівають якомога більше студентів», – переконана національний координатор проекту, професор Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця Ірина Золотарьова.

Як зазначив ректор СумДУ Анатолій Васильєв, поєднання європейського досвіду та ІТ-можливостей Сумського державного університету дозволили створити осередок, де студенти можуть перетворювати власні ідеї на конкретний бізнес-продукт.

На переконання начальника управління зовнішньоекономічних зв’язків Сумської торгово-промислової палати Андрія Радченка, бізнес потребує нових ідей, тож стартап-центр СумДУ стане містком між креативною молоддю та підприємцями.

рамках заходу відбулися краш-тести студентських бізнес-проектів. Серед них – проект щодо використання сонячної енергії, створення студії інтер’єр-дизайну, відкриття онлайн-центру інтенсивної логокорекції, розробка мобільного додатку за клінічними протоколами МОЗ тощо. Під час відкриття стартап-центру СумДУ студенти символічно дали ґрунт своїм інноваційним ідеям, посадивши кімнатні квіти.

Третьокурсник спеціальності «Інформатика» Роман Приходченко представив на експертну оцінку 3D-принтер, зібраний власноруч за кресленнями в Інтернеті: «Він дозволяє оперативно друкувати унікальні деталі за ціною, у рази нижчою за ринкову. Це і дизайнерські сувеніри, і макети архітектурних будівель, і промислові деталі, і невеликі запчастини для автомобілів».

Загалом міжнародний проект програми Темпус об’єднує університети Франції, Швеції, Португалії, Фінляндії, Великобританії, України, Білорусі, Молдови.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Запись Європейський досвід у СумДУ – для розвитку студентських підприємницьких ініціатив впервые появилась Стартап центр СумГУ “New Generation”.

Original Article